In samenwerking met Meta Menkveld: Van 16 mei tot 18 augustus 2018 presenteert Fonds 1818 ‘Zegels & Pegels’, een interactieve tentoonstelling voor het hele gezin over de rijke geschiedenis van de typisch ‘Haagse Nutsspaarbank’ en het Fonds1818. Het is precies tweehonderd jaar geleden dat deze spaarbank, waaruit Fonds1818 is ontstaan, is opgericht. Het Nutshuis in Den Haag als voormalig hoofdkantoor is dé plek om dit jubileum te vieren met deze unieke tentoonstelling.

Workshops
Zolang Zegels & Pegels te zien is, trakteren wij kinderen van 6 – 12 jaar en hun (groot) ouders op gratis workshops die te maken hebben met geld en sparen! Deze vinden plaats in Het Nutshuis, in samenwerking met de ‘Grafische Werkplaats’ en het ‘Haags Kinderatelier’.
Er zijn drie creatieve workshops waaruit u kunt kiezen:
– Maak je eigen spaarpot van papier-maché (6 – 9 jaar)
– Creëer uw eigen spaarhuis (8 – 12 jaar)
– Ontwerp en print je eigen geld (6 – 12 jaar)
Registreer hier uw (klein) dochter of (klein) zoon inclusief zijn of haar naam, leeftijd, de gewenste werkplaats en uw telefoonnummer. Wees er snel bij want de ruimte is beperkt!
Data en tijden:
6 juni, 27 juni, 18 juli en 8 augustus: van 14 tot 15.30 uur

Zegels & Pegels
Eenmaal binnen krijg je de kans om ruimtes te verkennen waar je eerder geen stap kon zetten. Hoe dieper je afdaalt in ‘Het Nutshuis’, hoe meer bankgeheimen er worden onthuld. Van banken en bankovervallen tot stapels geld in zwaar beveiligde kluizen en vreemde voorwerpen in openbare kluisjes.
Onderweg leer je alles over de geschiedenis en succesformule van de ‘Nutsspaarbank’. Kinderen speelden hierin een belangrijke rol. Speciaal voor de jongste bezoekers heeft ‘Spekkie Spaarduit’, voorheen het boegbeeld van de spaarzame jeugd, een nieuwe look gekregen. De vrolijke spekhals en spaarzame stripheld neemt ze graag op sleeptouw. Met zijn anekdotes en opdrachten à la Mission Impossible de film, duiken ze speels in de tijd toen de euro nog een gulden was en spaarvarkens vol dubbeltje en kwartjes zaten.

Collectors items
Liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart ophalen met uniek historisch archiefmateriaal en de vele zwart-witfoto’s, films en verzamelobjecten ‘uit het verleden’ wekken de herinneringen van grootouders tot leven. ‘Zegels & Pegels’ is te zien van woensdag 16 mei t / m 18 augustus 2018, maandag t / m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur in Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag.

Een ongebuikelijke bank
De Nutsspaarbank was een bank zoals we die niet meer kennen. Het ging niet om winst maken en rijk worden, maar het was de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen gingen sparen. Vooral gewone mensen met een kleine beurs. Bij hen lag de armoede op de loer. Door wat geld opzij te zetten konden ze toch het hoofd boven water houden. En dat was goed voor iedereen. Dat was echte winst. De bank groeide uit tot een organisatie met bijna 100 vestigingen in Den Haag en omstreken.
In 1992 fuseerde de Haagse Nutsspaarbank met de VSB-bank, de latere Fortis-bank. VSB ‘kocht’ de bank door te investeren in aandelen in de stichting achter de Nutsspaarbank: het huidige Fonds 1818.
Fonds 1818 houdt tot op de dag van vandaag het ideale idee achter de Nutsspaarbank levend door geld, advies en begeleiding te geven en door maatschappelijke projecten in de regio uit te voeren. In dit jubileumjaar pakt het fonds niet alleen een tentoonstelling aan, maar ook een festival, boek, televisieserie en het programma ‘verrijk je buurt’.

‘Het Nutshuis’
Nadat de Nutsspaarbank was opgegaan in de VSB Bank, besloot Fonds 1818 al snel om het voormalige hoofdkantoor aan Riviervismarkt 5 niet te verkopen. De wortels van het fonds zijn er immers. Het gebouw heeft een functie gekregen die past bij de doelstellingen van de stichting: ‘Het Nutshuis’ streeft naar social profit en verhuurt ruimtes aan organisaties met maatschappelijke ambities. Daarnaast organiseert Het Nutshuis het hele jaar door programma’s over maatschappelijke vraagstukken in de openbare ruimte van het monumentale pand. Ook kan iedereen van maandag tot en met zaterdag gratis wisselende tentoonstellingen bezoeken en bij mooi weer de Nutstuin.